HTML

Szomolya illúziók nélkül

Reálisan egy kis bükkaljai település életéből.

Friss topikok

  • MaD: www.szinhazajanlo.hu/szinhaz-hir.php?ID=49-Uj-Nezo-Szomolya-Ez-te-vagy-anyukam (2010.08.31. 21:46) Fórum Szomolyáról
  • aranyhaj.blogspot.com: Viszont, és kellemes szilvesztert, A. (2007.12.31. 08:44) B.Ú.É.K. 2008

Linkblog

2008.06.21. 07:36 vit5461 (törölt)

Kérdezz-felelek _ fórum helyett

 

Név :  kordics mária   e-mail:  mancsus@citromail.hu    2008. Apr. 18. 12:23:00
 
 
pletykákat hallottam a 2008-as cseresznye fesztiválról, ami szívből remélem nem igaz. Úgy tudom, 1.a focipálya lesz az idei színhely.- egy "zsák" utcába rendezvényt tenni nem a legszerencsésebb, hol fognak parkolni az autók? ha lesz egy kis eső, azonnal felázik a pálya. ki fog ott dagonyázni? ki fog így elmenni a tájházba, vagy a Fülöp István kiállítására? ha főzni akar valaki, le kell oda cihelődni mindenkinek? ha esik az eső, és menekülőre kell fogni, agyontapossák egymást az emberek, nem sok menekülő útvonal van. Hogy lesz megoldva a WC és öltöző problémája? 2. A kárpátia vagy a magozott cseresznye (ahogy hallottam valamelyik a ketttő közül lesz a fellépő) szintén nem szerencsés egy feszültségekkel teli faluban. miért kell szítani a hangulatot? különben nem gondolom, hogy a csersznye fesztivál profiljába vágna egy ilyen zenekar, ami csak egy adott réteget vonz! és még sorolhatnám... remélem valaki elolvassa... marcsi


 
 
Név :  Daragó László   e-mail:  laszlo@darago.net    2008. Apr. 25. 17:54:08
 
 
Kedves Mária! A hozzászólásodat továbbítom az illetékeshez, és amint megtudok valami pontosat, tájékoztatlak. Egyébként, ha minden igaz, egy első verziójú program holnap kerül fel a honlapra. ezen kívül egy kinézet változtatás is történik. Daragó Laci


 
 
Ez a két mail a http://www.szomolya.net/ linken elérhető Szomolya című weboldal fórumában jelent meg.
 
Először a reakcióról:
 
Nem hiszem hogy egy neten működő fórumnak pozitív cenzúra után az illetékeshez történő továbbítással kellene foglalkozni. A fórumot azért találták ki, hogy véleményét, gondolatait bárki szabadon elmondhassa, és az érintett, vagy érintettek erre azonnal reagálhassanak.
Az említett honlap fórumán az érintettek, az „illetékesek” ezt nem teszik meg, helyette fejüket a homokba dugják, ezzel közösségi szemléletükről, a falu iránt érzett felelősség tudatukról, saját önbecsülésükről állítanak ki elégtelen bizonyítványt…..
Nem mondhatják az ellenkezőjét, hiszen ha akarnák, bármely keresőbe a Szomolya szót beírva, a neten elérhető összes Szomolyával foglalkozó fórumot napra készen nyomon tudnák követni.
És  végül  mint tudjuk, az említett oldal üzemeltetője az „illetékesek” beosztottja. Ezért, főnökei érdekeit kiszolgáló cenzúrázó és közvetítői szerepével érzékelhetően csökkenti fóruma látogatottságát, hiszen a független, cenzúra nélküli, Szomolyát érintő más fórumok lényegesen látogatottabbak.
 
És most a hozzászólásról:
 
Nem mint illetékes, csupán a sportpályával kapcsolatosan mint érintett szeretnék reagálni.
A cseresznyefesztivál focipályai megrendezésével kapcsolatos féltésed, és  aggodalmad nagyon aranyos, de nagyfokú tájékozatlanságon alapszik.
 
Régóta ismerjük, és becsüljük egymást, főiskolai tanulmányaidhoz gratulálva, és további sikereket kívánva, egy azonban tény: elkerültél a faluból így vannak dolgok, amelyek figyelmeden kívülre esnek, így a közbeni változásokról értelemszerűen nem tudhatsz….
 
A pályán ma már nem lehet dagonyázni! A játéktér, és környéke is füves. Megfelelő gondozással a legnagyobb eső esetén sincs sár…… Volt meccs, amikor 20 perc vihar szünet után is azonnal. és sár mentesen lehetett a mérkőzést folytatni./ Ennek elérése, Bajzáth József pár évvel ezelőtti több százezer forintos pálya-rekonstrukciójának, és a Sportegyesület tagjai lelkiismeretes pályafenntartó munkájának az eredménye./
 
A pálya nem zsákutcában van! A falu felé, és a volt Tsz tanya felé is elhagyható a terület. Úgyanúgy két felé mint a fesztivál jelenlegi helyéről. Az irányok pedig mindkét helyről Eger, és Mezőkövesd felé hivatottak mutatni……. A pálya melletti rész régebben törmelék lerakónak használt részére zúzottkőborítás került, így bármilyen időben nagyon sok autó sármentes parkolására alkalmas.
 A kegyeletsértő, temető előtti rendezvény hely szűkével ellentétben, a pályán és környékén a kisebb gyerekek is kezük szorítása nélkül, veszély. és balesetmentesen játszhatnának, nézelődhetnének a több száz résztvevőt ellátni képes zöld-övezetben. /Volt majális, amelyen több mint 400-an vettek részt/
A fő utca két sátor-sora közötti 5-6 m-rel szemben a Sporttelepen 30-40 m állt volna a nézelődők rendelkezésére. Érthetetlen, hogy a szembetűnően biztonságosabb 30-40 m-t mért tartod egymás taposására alkalmasnak helynek……
A Sportegyesület öltözője hideg-meleg vizes blokkal rendelkezik, a zuhanyozóját 8 ember használhatja egyszerre, és 4 korszerű, tiszta, különálló belső WC-je van. Emellett 2 kültéri WC-je is van, mindkettő zárt, kultúrált. Az öltözőben 4 külön-külön zárható helység teszi lehetővé a helyszíni átöltözést, a rendezvényekre tetszőleges nagyságú áramfelvételt biztosít, és esti kivilágításra ad lehetőséget.
Az átöltözés, tisztálkodás, WC használat egyidejű, igény szerinti használatát kb. 40-50 ember számára teszi lehetővé……..
 
Mindez a temető előtt is adott?
Nem véletlen, hogy pár évvel ezelőttig, méltósággal, kegyelettel, és előrelátással gondolkodó képviselőink sohasem rendeztek ünnepet a temető előtt……
 
Ami a főzőcskét illeti, bárhol van megrendezve a faluba, mindenhová „cihelődéssel” jár, hiszen az ehhez szükséges anyagok,  sehol nincsenek  „mindenkorra előkészítve.” A távolság -ok pedig közel azonos nagyságúak. Ezért a cipekedés távolságának, ill. magának a cipekedésnek a boncolgatása, értelmetlen. Ma már nem hátikosárral, autóval, kistraktorral járunk:
Ha főzni akarunk vinni kell a motyónkat!
 
Egy fesztivált nem lehet egy kiállításra és egy tájházra építeni, de megfelelő ismertető, és program előzetesekkel, alkalmas rendezőkkel, maximálisan beépíthetők bármilyen jellegű fesztiválba. A fesztivál helyétől függő  hogyan, csak rátermett szervezők kérdése. És ha jól végzik munkájukat, a kiállítás, és a tájház látogatottsága ugyanolyan biztos lesz, mint a falu kevésbé frekventált, de szintén bemutatásra méltó emlékeié.
 
Még egy gondolat. Teljesen igazad van, a Kárpátia kimondottan réteg zene. De melyik zenét szereti mindenki? Egy fesztivál zenei kínálata pedig szerintem akkor jó, ha a lehető legtöbb réteget kielégíti. A feszültséget, ha van a faluban, nem a Kárpátia, vagy valamilyen más zene okozta, okozná, hanem egy régió, egy település, egy közösség tudatlanságból burjánzó ellenszegülése a többség erkölcsével szemben. Nem lenne szabad egy esetleges feszültség elszenvedőit elhallgattatnunk  csak azért, hogy a feszültség okozói gondtalanul élhessenek.
 
Vitányi László     2008. június 20.
 
 
 

Szólj hozzá!


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása